Västberga

DE FÖRSTA SNABBA HUS-LÄGENHETERNA ÄR FÄRDIGSTÄLLDA!

I juni 2016 färdigställdes ett första bygge av 280 SNABBA HUS-lägenheter i Västberga i Stockholm. Projektet har utvecklats och byggts i samarbete med det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder, modulbostadsföretaget JR Living och Andreas Martin-Löf Arkitekter.

BYGGLOV I VÄSTBERGA

I maj 2015 fick Svenska Bostäder beviljat bygglov för 270 lägenheter på en tomt i Västberga. Byggstart skedde sommaren 2015 och inflytt till lägenheterna i juni 2016. Bygglovet är tidsbegränsat och gäller i max 15 år.  Tomten ligger i Västberga industriområde mellan Svenska Bostäders hyresbestånd och Elektravägen.  Närmsta tunnelbanestation är Midsommarkransen eller Telefonplan och i närheten finns det även Västberga Handel med Coop, Systembolaget, Apotekt med mera.

PROCESSEN

SNABBA HUS är i första hand tänkt som hem för unga vuxna och det var därför självklart att inhämta idéer och synpunkter från jagvillhabostad.nu:s medlemmar. Medlemmarna har genom konstruktiva och kreativa workshops bidragit med synpunkter på allt i från planlösningar och vilka utrymmen som ska prioriteras i bostaden till miljön runt omkring bostäderna.

BYGGTEKNIKEN

Modulerna har prefabricerats inomhus i fabrik och levereras till platsen med färdigbyggda badrum, kök, förvaringsutrymmen och balkong. Därefter har de monterats i en betongkonstruktion utformad efter tomtens förutsättningar och ljusförhållanden. Sättet att bygga effektiviserar produktionskedjan, minskar svinn och risk för fuktskador. Därmed sänks byggkostnaderna och bostäderna kan färdigställas på kortare tid är vanligt. Samtliga lägenheter är tillgängliga och uppfyller Boverkets krav för smålägenheter.

LÄGENHETERNA & BOENDET

Projektet består av 278 lägenheter 1,5 rok om 31-33 kvm och två 3:or om 77 respektive 78 kvm. Hyran vid nyproduktion för en 1:a på 32 kvm var under 5000 kr per månad. Lägenheterna är välplanerade med hög kvalité i alla materialval. Parkett i rummet och snygg plastmatta i anslutning till ytterdörren. Badrummet har plastmatta på golvet, helkaklade väggar och plats för tvättmaskin. Köket är i öppen planlösning med vardagsrummet samt är inrett med glaskeramikhäll, fläkt, kyl/frys och med plats för mikro.

Det finns tre gemensamma tvättstugor i kvarteret. I bottenvåningen finns en lokal för gemensamma aktiviteter, vilken har inretts och drivs av hyresgästerna.

FÖRMEDLING & KONTRAKT

Bostäderna förmedlas genom Stockholms bostadsförmedlings kösystem till unga mellan 18-30 år. De förmedlas med ett system där den första lägenheten går till en 18-åring, den andra till en 19-åring, den tredje till en 20-åring och så vidare. Detta för att alla åldrar ska ha samma chans att få en lägenhet även om de har stått i kö olika länge.

Eftersom SNABBA HUS byggts på tidsbegränsat bygglov kan hyresgästerna inte få besittningsskydd enligt hyreslagen, utan får skriva tidsbegränsade kontrakt på fyra år. De boende i SNABBA HUS behåller dock sin plats i bostadskön och kötiden ”tickar på” under tiden de bor i SNABBA HUS.

SNABBA HUS VÄSTBERGA

FAKTA OM SNABBA HUS

  • Modulernas storlek: 32 kvm
  • Hyra /månad ca: 5 000 kronor
  • Planerad byggstart: 2015
  • Samarbetspartner: jagvillhabostad.nu
  • Byggherre: Svenska Bostäder
  • Entreprenör: Junior Living
  • Arkitekt: Andreas Martin -Löf Arkitekter

Frågor? se kontaktuppgifter under fliken kontakt.