Bo i husbil

Det som tidigare varit förknippat med semester, campingplatser eller kanske hemlöshet (ett alternativ för de som inte hade råd med en permanent bostad) har idag blivit ett boendealternativ att räkna med. Med en bostadsmarknad där man om man inte har råd att köpa sin lägenhet eller sitt hus och där det i många städer är snudd på omöjligt att hitta en hyresrätt behövs smarta alternativ. Compact living och intresset för både mindre yta och mindre materiella ting ökar också mycket på grund av människans insikt om att jordens resurser inte är obegränsade. Många (i alla samhällsklasser) strävar efter en mer enkel livsstil och att bo i en välutrustad husbil är en av alla nya koncept man ser mer och mer av. En annan anledning till varför detta ökar är det faktum att många människor idag inte behöver infinna sig på en specifik arbetsplats för att kunna utföra sitt arbete. Det digitala samhället har medfört en ökad mobilitet och för många kan “kontoret” vara varsomhelst – på en strand ena veckan och i en storstad nästa. Frilansjobb och distansjobb blir allt vanligare. De digitala nomaderna som de kallas eftersträvar frihet och husbilen som boende hjälper dem att skapa det livet.

Att leva utan en fast boplats

Det moderna samhället kräver som sagt något annat av människan och skapar också möjligheter att leva mer som man vill. Att kreera sin egen verklighet och inte fastna i till exempel en inramad yrkesroll attraherar fler och fler. Och faktum är att möjligheten att leva ett mobilt liv finns för många, inte bara den unga frihetssökande singeln, utan även för exempelvis familjen. Det finns de som skriver sig i ett annat land, där hemskolning är tillåtet, och på så vis behöver de inte vara fast på en specifik plats vilket gör boende i en husbil fullt möjligt även med barn.

Idag finns det naturligtvis exklusiva husbilar i miljonklassen för den som kan och vill, men intresset för att bygga den egna husbilen med exempelvis en gammal hippiebuss som bas har växt. Det finns otaliga instagramkonton och bloggar där man kan följa människor som själva eller med hjälp av hantverkare bygger upp ett mobilt boende som inte sällan blir deras permanenta hem. Dessa projekt; oavsett om det innebär inköp av ny husbil eller renovering av en befintlig sådan, är självklart ofta kostsamma men att ta bort alla fasta kostnader som en fast boplats innebär gör att man har mycket större möjligheter att leva billigt och enkelt. Tjänar man dessutom mycket pengar på jobbet man gör med bara en skärm som verktyg så finns det ju oändliga chanser att utforska världen med det mobila hemmet.

En del väljer att ha husbilen stående på en och samma plats under långa perioder, men ser ändå friheten i att välja ett sådant boende. Att till exempel inte behöva sälja eller säga upp sin lägenhet innan man vill prova något nytt, utan helt enkelt bara sätta nyckeln i bilen och dra iväg gör att fler och fler väljer alternativa sätt att bo.