Bygga högre hus för lägre bostadsbrist

Överallt går det att läsa om den så kallade bostadsbristen. Unga människor som inte har råd att flytta hemifrån. Utbudet på bostäder är så dåligt att det krävs över fem år för att få ett hyreskontrakt. Det enda alternativet är att hyra i andrahand till orimligt höga kostnader vilket gör det omöjligt att spara ihop till en kontantinsats för att sedan ta sig in på bostadsmarknaden. Och den ska vi inte ens tala om. Det finns för få lägenheter tillgängliga och kraven är helt orimligt ställda så även unga människor med en trygg inkomst har svårt att få tag på ett boende. Och enda lösningen på allt detta är genom att bygga högre hus.

Eller …

Det ovan skrivna stycket är till 100 % sant. Ur ett specifikt perspektiv. Det är omöjligt att få tag på en bostad, hyresrätt eller bostadsrätt, som uppfyller alla krav som finns hos de som letar bostad. Vilket brukar vara att det ska ligga i centrala Stockholm (gärna Vasastan, Östermalm eller Södermalm), minst två rum, gärna över 50 kvm och får inte kosta mer än 5000 kr i månaden. Och de som ska hyra är för övrigt en student och en arbetslös son till någons mamma som skriver inlägget.

Många unga har idag orimligt höga krav på vilken typ av bostad de vill ha som sin första bostad. Är det svårt att få ett förstahandskontrakt i många städer? Ja. I många städer tar det cirka två år för att få ett förstahandskontrakt. I Stockholm och Göteborg tar det betydligt längre tid än så. Men där kötiderna är orimligt långa finns det gott om alternativ att hyra i andrahand. Till rimliga priser. Men dessa bostäder ligger inte i centrum. Och gör de det så kostar de mycket på grund av att efterfrågan är så stor och pris följer efterfrågan.

Och gällande att köpa en bostad. I många städer går det att få en bra bostad för en miljon. Då krävs en kontantinsats på 150 000 kr och det kan de flesta spara ihop under en period om två till tre år. Det kanske innebär att personen behöver pendla för att ta sig till centrum, men kom inte och säg att det inte finns några bostäder.

Centrala delar av staden

Sen ska vi inte sticka under stolen att i och med urbaniseringen så väljer allt fler att flytta in till städerna. Inte bara unga, även äldre som sålt sitt hus och nu vill bo i lägenhet någonstans centralt. Och även om ett centrum expanderar kommer det alltid finnas delar av centrum som är mer eftertraktade än andra. Så vad gör man när det inte längre finns någon markyta att bygga på i dessa områden? Då kan det vara en bra idé att bygga på höjden. Detta förutsatt att marken har förutsättningarna för att bära ett högre, och därmed ett tyngre hus. På så vis går det att minska bostadsbristen. Den brist som finns hos en väldigt begränsad mängd av befolkningen med en viss typ av förutsättningar som alla har samma typ av preferenser.