Gemensam semesterbostad

Har du någonsin funderat på att köpa ett fritidshus med vänner? Tyvärr kan det vara en stor huvudvärk om du äger fastigheter med människor du gillar, men ni inte delar samma mål och tar er tid att göra lite arbete på förhand.

Vi är fyra par i 40-års åldern som alla har barn och umgås regelbundet. Flera av oss är barndomsvänner.

Semester
Semester

Hur det började

Under en av våra trevliga kvällar så började vi prata om den årliga utlandssemestern som vi brukar göra tillsammans. Tidigare valde vi alltid charterresa men senaste åren har vi istället hyrt stora semesterbostäder via airbnb. Ibland när det inte funnits tillräckligt stort hus så har vi hyrt flera hus istället. Det har varit så otroligt trevligt, om än inte helt konfliktfritt, men inget större än att vi kunnat lösa det på ett bra sätt.

När  vi började prata om nästa resa så var det ett av paren som sa att de börjat kolla in möjligheten att köpa en semesterbostad utomlands. Plötsligt från det kom en annan på idén om att vi skulle gå ihop alla familjer och köpa en bostad tillsammans. Nackdelen skulle bli att vi inte skule kunna vara där samtidigt alla familjer, men fördelarna var så många fler.

Jag noterade att min partner inte direkt var med på planerna utan satt först bara tyst. Sedan tog han fram mobilen och jag såg att han började spela på play-tetris och poker stars, men då tog jag honom diskret åt sidan och sa att han kunde vänta med spelandet tills gästerna gått hem. Jag sa att han i alla fall kunde lyssna på vännernas planer, tack och lov gjorde han det.

Faktiskt så den kvällen för några år sen så beslutade vi att genomföra ett gemensamt köp av semesterbostad. Och nu i efterhand kan vi komma med lite nyttiga tips om ni går i samma tankar.

Här är några tips som hjälper dig att njuta av ditt fritidshus och behålla dina vänner.

Finansiering

Kanske känner dina vänner riktigt bra, men hur väl känner du till deras ekonomi? Har de likvida medel eller behöver de få finansiering för att äga en andel av den här fastigheten? Innan du förbinder dig att köpa en fastighet med andra individer är det viktigt att försäkra sig om att alla berörda parter fattar ett ekonomiskt sundt beslut.

Det är också frågan hur ni tänkt dela de löpande kostnaderna och underhållet av en delad fastighet. Ett alternativ är att få partners att betala sin del när kostnaden uppstår. Ett annat alternativ är att alla ska bidra med ett engångsbelopp till ett konto, som sedan används när kostnader uppstår. Ni kan också behöva namnge en person som ska vara huvudansvarig för att underhålla fastigheten och betala räkningarna.

Vem ska använda när?

Ta juridisk rådgivning för att diskutera ägaralternativ och undvika framtida potentiella problem till följd av försäljning, skilsmässa eller dödsfall. Till exempel, när egendom hålls som “hyresgäster gemensamt”, kan alla ägare överföra sitt intresse oberoende av de andra ägarna.

Inse att istället för att äga fastigheten med dina vänner, kan du i framtiden äga den med deras barn eller deras andra familjemedlemmar. Så det är viktigt att diskutera hur framtida överföringar av ägarintressen ska hanteras.

Bestäm också vem som får använda fastigheten när. En typisk metod är att tilldela vissa veckor eller månader till varje ägare varje år och kanske rotera långhelger mellan familjerna.

En annan fråga som kan uppstå är en ägare som vill låta sina vänner eller familjemedlemmar använda fastigheten under sin tilldelade tid. Du kanske inte vill att ditt fritidshus ska bli allas semesterbostad, så prata om förväntningarna på förhand.

Stort semesterhus
Stort semesterhus

Skriftligt avtal

Varje partnerskapsavtal bör ta upp så många potentiella frågor som möjligt, även de som kan verka vardagliga (husdjur, rökning, inredning). Till exempel, hur ska du lösa problemet med den rosa flamingo-brevlådan som dina vänner tycker är rolig men du hatar?

Delade semesterfastigheter är tänkta att vara ett roligt sätt att fly från den dagliga lunken, inte en källa till extra stress och konflikt med de vänner som du äger fastigheten med. Så se till att kommunicera och dokumentera dina avsikter om finansiering och fastighetsanvändning i förväg.

Eftersom vi var väl förberedda och hade många gemensamma möten innan vi ens började leta efter lämplig bostad så har det gått bra för oss. Vi tog dock hjälp av en jurist för att upprätta och diskutera avtal så att det skulle bli helt rätt. Dessutom kom vi överrens om att hyra ut huset via airbnb de veckor som ingen av oss fanns där, vi upprättade även ett internt bokningssystem som vi kommit överrens om innan.

Vi är alla mycket nöjda med vårt val att skaffa gemensam bostad att spendera våra semesterveckor i.