Problem med hemlöshet

Tänk dig att du kommer hem från jobbet. Slänger av dig skorna och kastar din jacka på stolen i hallen. Sätter på en kastrull med pastavatten och hoppar ned i soffan medan vattnet kokar upp.

Problem med hemlöshet
Problem med hemlöshet

Du sätter på Tv:n med ett klick och lyssnar lite på nyheterna medan du stänger ögonen. Du vet var du har alla dina saker. Du har mat i ditt kylskåp och i ditt skafferi. Du har planer på hur du ska fixa på balkongen i vår, eller hur du ska rensa ur skåpet i köket. Detta är saker som sker i ett hem. Att ha ett hem kan kännas som en självklarhet. Men det är det inte.

Att ha en bostad är väldigt viktigt för att kunna leva ett normalt liv. En bostad och en adress ger en trygghet, är viktigt för många basala behov och gör att det är lättare för en person att bli en naturlig del av samhället. De flesta människor som står utan bostad är utsatta på flera sätt och har svårt att få en normal livsstil. Det kan vara svårt att ta sig ifrån hemlösheten. En del har andra problem samtidigt, exempelvis missbruk eller svåra ekonomiska problem eller kanske helt saknar socialt nätverk.

Trots detta är det många människor som är utan fast bostad, eller tak över huvudet över huvud taget. I den rådande politiska agendan som presenteras har bostadsbristen och hemlösheten fått en stor plats. Det debatteras ofta kring hur problemen skall lösas, men trots detta syns det inga resultat i statistiken som tyder på en minskad hemlöshet.

Bostadsbrist

I Sverige idag har de allra flesta kommunerna, hela 83%, underskott på bostäder. Bristen på bostäder leder till att hyror skenar i pris och det är otroligt svårt att få tillgång till ett kontrakt genom olika kösystem. Bostadskontrakt säljs dyrt på svarta marknader och segregationen blir allt större när redan utsatta människor har svårt att hitta uppehälle.

Ett sätt att motverka hemlöshet är att donera pengar till organisationer som hjälper hemlösa att få mat, sovplats och ett socialt nätverk. Detta leder till direkta effekter för de som är utan bostad, men det löser inte problemens orsak. Hemlöshet är ofta kopplat till många olika fysiska åkommor som leder till ökad risk att dö i förtid. För att hemlösa inte skall frysa ihjäl under de kalla vintermånaderna arbetar flera organisationer stenhårt för att komma i kontakt med människor och hitta platser där de kan spendera nätterna. En del hemlösa hittar platser att värma sig på, exempelvis soprum eller trappuppgångar men situationen är ofta ohållbar.

Det kan kännas svårt att hjälpa någon som saknar bostad, eftersom man inte vet hur eller var man skall vända sig. För att få ökad förståelse för någon som är hemlösa kan man läsa böcker om hur personerna hamnat där de är. Som privatperson kan man hjälpa en utsatt person genom organisationer men också direkt genom att exempelvis erbjuda mat eller fråga ifall de skulle vilja få klädesplagg du ändå inte använder. Genom att öppna sina hem kan mer priviligierade människor hjälpa en människa i nöd genom att ge dem en chans att värma sig och vila ut. Dessutom kan det leda till att man utvecklar fantastiska relationer med nya människor!