Skyskrapor i framtiden

New York, Paris, London, Dubai, Hong Kong, ja listan kan göras lång på alla städer där det vimlar av skyskrapor. Dem flesta människor förknippar skyskrapor oftast med New York och det med rätta då man har i strax över 100 år haft mer eller mindre skyskrapor. I takt med att befolkningen ökar och städer blir alltmer bebodda så kan man inte bygga ut utan man får helt enkelt bygga uppåt mot skyarna. Skyskrapor har mer eller mindre sett likadana ut och principen har varit densamma, snygga och stabila skyskrapor. Denna artikel kommer att handla om framtidens skyskrapor och hur dessa kan komma att se ut.

Högre och grönare

Ingen har missat att det råder en kapplöpning om vem som kommer bygga den högsta skyskrapan. Så som läget är nu så leder Dubai men Kina har några intressanta utmanare. Det man säkerligen kan räkna med är att skyskraporna kommer att bli högre och högre tills säkerheten säger stopp. Med dagens teknik och material så kan man inte bygga hur höga som helst men det finns flera skyskrapor planerade som kommer ratt sträcka sig över 1000 meter upp i luften och ett projekt är redan igång i Saudi Arabien.

Klart är att skyskraporna kommer att bli högre och högre men det som kommer att vara den stora skillnaden är att skyskraporna kommer att bli grönare och kommer förmodligen att drivas och byggas av återvunnet material. Man kommer säkerligen att bygga skyskrapor i olika moduler och också ha växter, träd och annat på dess moduler. I Singapore har man flera skyskrapor i olika etapper som är utsmyckade med växter och annat grönt. Så man kan nog räkna med att skyskraporna kommer att prydas med växter men också att själva byggnaderna kommer att byggas mer klimatssmart och framförallt drivas klimatsmart.

Högre och grönare

Man räknar också med att skyskraporna kommer att vara mer spektakulära som exempelvis roterande skyskrapor eller dylikt. I Kina men också i Förenande Arab Emiraten så byggs det skyskrapor som kommer att kunna rotera och andra spännande projekt är på gång. Många spår att framtiden skyskrapor inte kommer att förändras radikalt iallafall när det kommer till exteriören. Den stora skillnaden kommer snarare vara interiörer och så kallade smarta hus eller smarta byggnader där skyskraporna kommer att fungera på ett helt annat sätt än bara en byggnad där det digitala kommer att vara hela kärnan. Möjligheterna är många och i takt med att AI breder ut sig och intåget av 5G så finns det inga gränser för vad morgondagens hus och skyskrapor kommer kunna att utföra och tillföra.

Morgondagens skyskrapor kommer att kunna kommunicera med människor, system och hela världen på ett helt annat sätt och även här så kommer det att pågå en kapplöpning om vem som kommer att bygga den smartaste skyskrapan. Som tidigare nämnt så växer befolkningen allt mer och städarna blir mer och mer tätbefolkade och kräver nya lösningar. Man kan anta att det kommer att byggas fler och fler skyskrapor för boende, något man till och med kan se i Stockholm och detta lär också med tiden att öka över hel världen. Att sia om framtiden är svårt men något som bör vara säkert är att skyskraporna kommer att bli fler, högre, grönare och smartare. Resten får tiden visa.